Thursday, 21 April 2016

Resepi Bubur Lemak

Hey guys.

Okay. This is the second post. Memang bercadang nak buat ni blog resepi pon. Okey lets get started. Mesti pelik kan kenapa nama resepi ni bubur lemak. Since bulan puasa pon macam nak dekat dah. So it just popped up on my mind. To be honest even myself pon taktahu apa nama bubur ni sebab biasanya mama selalu masak bubur ni and just panggil bubur je. Never named this bubur. So today, i give it a name. Bubur lemak. Buruk nama dia tapi rasa dia aduhai. Hee. Check this out guys.

BAHAN:

  1. Beras ( ikut banyak mana or sikit mana mengikut jumlah hidangan)
  2. Batang serai ( 2 ke 3 batang dititik)
  3. Halia (3 cm)
  4. Santan instant (sekotak. santan ni pekat so pandai pandai adjust)
  5. Lada hitam (ditumbuk)
  6. Ikan bilis (segenggam ditumbuk)
  7. Kiub pati ayam (setiub)
  8. Ayam/udang/sotong (dipotong/dihiris)

CARA PENYEDIAAN:

  1. Basuh beras. Kemudian tanak beras. Kuantiti air mesti lebih banyak berbanding dengan cara tanak nasi yang biasa tu.
  2. Tunggu dalam 20 minit. Bila dah menggelegak dan nampak macam dah nak masak tu then masukkan santan sekotak. Kalau gaiss suka berlemak pekat, masukkan je sekotak yang instant tu. Tapi kalau taknak terlalu pekat, masukkan half je.
  3. Masukkan halia dan batang serai. Biarkan selama 10 minit.
  4. Kemudian masukkan ayam/udang/sotong, lada hitam, ikan bilis, kiub pati ayam. Actually kalau taknak letak ikan bilis, gaiss boleh masukkan kiub pati je. Either one. Tapi cik li suka masukkan ikan bilis sebab rasa dia bertambah sedap. Untuk lada hitam pulak, kalau suka pedas tumbukla banyak banyak lagi.
  5. Then masak lagi dalam 15 minit. If kurang air, tambahkan air lagi.
  6. Kemudian, siap. Voila.

No comments:

Post a Comment